tak czytałam wątek z 12 grudnia 2013 niestety nie wiele jet o szczególnych przypadkach
brook a ty jak zdawalas o rozumiem ze to co napisałas to wystarczyło by zdac
czy napisąłs cos jeszcze do zasiedzenia??
1) pomysłam jeszcze ze przypadkiem szczególnym pomimo uchylenia przepisu u.s.m. art 35 ust 4 który mówil ze spóldzielnia może zasiedzieć to
byc może spółdzielnia mieszkaniowa może zasiedziec w mysl KC
nieruchomości prywatne bo w KC przynajmniej ja nie znalazłam zapisu że organizacja jak spółdzielnia mieszkaniowa nie może zasiedziec
2) szczególny przypadek (
tak jak brook napisała)- zasiedzenie nieruchomości publicznych oczywiście oprócz drog publicznych i rzek
ponieważ grunty przeznaczone na drogi publiczne podobnie jak rzeki stanowią rzeczy wyłączone z obrotu prawnego
Do 1 października 1990 r. nie było możliwości nabywania na własność w drodze zasiedzenia nieruchomości należących do gmin lub będących własnością Skarbu Państwa.
Możliwość taka pojawiła się wraz z nowelizacją kodeksu cywilnego- np .można zasiedzieć nieruchomość stanowiącą własność gminy
znalazłam coś takiego:
Cytat
art. 10 Ustawy o zmianie ustawy – Kodeks cywilny z 28 lipca 1990 r., który stanowi, iż jeżeli przed dniem jej wejścia w życie istniał stan, który według przepisów dotychczasowych wyłączał zasiedzenie nieruchomości, a według przepisów obowiązujących po wejściu w życie tej ustawy prowadzi do zasiedzenia, zasiedzenie biegnie od dnia wejścia jej w życie; jednakże termin ten ulega skróceniu o czas, w którym powyższy stan istniał przed wejściem w życie ustawy, lecz nie więcej niż o połowę. Artykuł ten wywołał w praktyce wiele wątpliwości, w związku z czym w dniu 31 stycznia 2002 r. Sąd Najwyższy podjął w składzie siedmiu sędziów uchwałę (sygn. akt. III CZP 72/01), w której stwierdził, iż okresu posiadania przed wejściem w życie przepisów wyłączających zasiedzenie nieruchomości państwowych nie dolicza się do okresu, o który skraca się termin zasiedzenia nieruchomości państwowej, ani nie uwzględnia przy ustalaniu czasu posiadania niezbędnego do zasiedzenia takiej nieruchomości.