wyświetlanie kół - Problemy z Ewmapą - .:: Ewmapa ::.

Partnerzy

wyświetlanie kół

  • 23 Odpowiedzi
  • 6318 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline w_grusze

  • *
  • Stażysta
  • *
  • Wiadomości: 60
    • Zobacz profil

wyświetlanie kół

  • dnia: 22 Wrzesień 2011, 18:46
Czy ktoś się spotkał z sytuacją, iż na mapie wszystkie rzeczy wstawione kółkami a więc np. punkt graniczny, studzienki, studnie są zamalowane w środku . Nie wiem gdzie tkwi problem? Na tym samym komputerze w innej bazie jest ok a w drugiej kółka. :uglystupid2:

Offline Nyzczsel

  • *
  • *
  • Wiadomości: 938
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil

Odp: wyświetlanie kół

  • dnia: 22 Wrzesień 2011, 18:55
A może to po prostu inna ikona/cellka jest wstawiona  >:D

Tak po przemyśleniu jeszcze pytanie:
jakie masz tło  :knuppel2: - no to był taki żarcik
jeszcze proponuję sprawdzić jak masz ustawione w menu -> wyświetlanie czy masz (rastrowe/wektorowe/precyzyjne) lub też
Rastrowe symbole - jeśli opcja jest aktywna, to symbole, które posiadają rysunek będą kreślone przy użyciu tego rysunku. Wyłączenie opcji spowoduje, iż rysunki nie będą kreślone (zastąpione zostaną reprezentacją wektorową).


« Ostatnia zmiana: 22 Wrzesień 2011, 19:13 wysłana przez Nyzczsel »

Offline w_grusze

  • *
  • Stażysta
  • *
  • Wiadomości: 60
    • Zobacz profil

Odp: wyświetlanie kół

  • dnia: 22 Wrzesień 2011, 19:20
ale te wypełnienia są także na punktach granicznych, nie wstawianych na warstwach symbolami tylko w bazie działek w punktach stabilizowanych::)

Offline alcapon

  • *
  • *
  • Wiadomości: 1897
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil

Odp: wyświetlanie kół

  • dnia: 22 Wrzesień 2011, 19:39
Wrzuć jakiś obrazek z taka mapą to będziemy mogli powiedzieć więcej.  C:-)
Korepetycje z ewmapy -> ewmapa@o2.pl
http://www.youtube.com/user/ewmapa/videos

Offline incognitus

  • *
  • Stażysta
  • *
  • Wiadomości: 60
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil

Odp: wyświetlanie kół

  • dnia: 25 Wrzesień 2011, 11:43
ja sie spotkalem kilka razy z takim efektem - fajnie to wyglada. w pierwszej chwili myslalem ze to jakas innowacja w nowej wersji ale jednak nie. wydaje mi sie ze to blad programu. po ponownym wlaczeniu ewmapy jest juz ok. jak sie przydarzy to cykne <prtsc>
podobnie mam z praca na duzych bazach. czasami program uniemozliwia mi zmiany na warstwach elementow liniowych - rysowac (tworzyc) je moge ale juz modyfikowac nie.
           EWMAPA v12.29 palona z kluczyka :D

Offline w_grusze

  • *
  • Stażysta
  • *
  • Wiadomości: 60
    • Zobacz profil

Odp: wyświetlanie kół

  • dnia: 5 Październik 2011, 13:20
załączam obrazek jak to wygląda w ewmapie

Offline support

  • *
  • *
  • ☆ Pŕöúđ Mémbéŕ ☆
  • Wiadomości: 3444
  • Płeć: Mężczyzna
  • Mariusz Gawron
    • Zobacz profil
    • Pracownia Geodezyjna Mariusz Gawron

Odp: wyświetlanie kół

  • dnia: 5 Październik 2011, 17:48
  :russian_ru: nawet kanały rysuje w taki sposób, a jakie masz biblioteki symboli podpiętą może zmień na inną i zobacz czy nadal tak to wygląda.
"Być narodowi użytecznym" - Stanisław Staszic, Patron techników polskich.


Offline alcapon

  • *
  • *
  • Wiadomości: 1897
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil

Odp: wyświetlanie kół

  • dnia: 5 Październik 2011, 21:02
Bardzo ciekawie ty wygląda ale jak to się dzieje ... jedyne co mi przychodzi na myśl to inna biblioteka symboli.
Ale w takim razie co z punktami granicznymi ...  :crazy2: chyba że ktoś tam powstawiał dodatkowo jakieś symbole?
Jutro powinniśmy wiedzieć więcej heheh

Ps. A jak to wygląda na wydruku?

sYsTEM połączył wiadomości:  6 Październik 2011, 09:33
Odpowiedź z firmy GEOBID:

Cytuj
To jest oczywiście efekt niepożądany i wynika najpewniej z tego że przed kreśleniem kół nie zostały właściwie wyczyszczone ustawienia z poprzednich operacji gdzie używano jakiś wypełnień (np. w szrafurach). Ten problem już dosyć dawno został przez nas zauważony i wyeliminowany. Więc albo ktoś używa starej EWMAPY, albo problem jednak jeszcze nie został usunięty do końca. Osoba która to zaobserwowała musiałaby się pochwalić jaką ma wersję EWMAPY oraz co w chwili zauważenia problemu jej się wyświetla na ekranie, ewentualnie w wyniku jakich operacji uzyskała ten efekt.

Artur Auguścik
« Ostatnia zmiana: 6 Październik 2011, 09:33 wysłana przez alcapon »
Korepetycje z ewmapy -> ewmapa@o2.pl
http://www.youtube.com/user/ewmapa/videos

Offline incognitus

  • *
  • Stażysta
  • *
  • Wiadomości: 60
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil

Odp: wyświetlanie kół

  • dnia: 6 Październik 2011, 10:46
mnie sie zdarzaja takie efekty a szrafur nie uzywam.
zauwazylem ze na tym screenie jest inne tlo niz standardowo jest uzywane, ja tez mam ustawione inne (zielone) - moze w tym tkwi problem.
           EWMAPA v12.29 palona z kluczyka :D

Offline w_grusze

  • *
  • Stażysta
  • *
  • Wiadomości: 60
    • Zobacz profil

Odp: wyświetlanie kół

  • dnia: 6 Październik 2011, 16:35
to chyba nie ma nic wspólnego z symbolami bo drugiego dnia na tej samej bazie jest ok Te kółka pojawiają się tylko czasami
Pracujemy na mapie sieciowo i to jest tylko na np jednym komputerze na drugim ta sama baza jest bez tych kółek
Na lokalnie zainstalowanej mapie też miałem informację,ze się te kółka pojawiały,

Offline support

  • *
  • *
  • ☆ Pŕöúđ Mémbéŕ ☆
  • Wiadomości: 3444
  • Płeć: Mężczyzna
  • Mariusz Gawron
    • Zobacz profil
    • Pracownia Geodezyjna Mariusz Gawron

Odp: wyświetlanie kół

  • dnia: 6 Październik 2011, 18:22
A może odrobinę to wina serwera, który nie wyrabia z danymi.
Ośrodek, ewidencja, wszyscy na raz mają dostęp do baz, czy te kółka pojawiają się odrazu po włączeniu bazy ???
"Być narodowi użytecznym" - Stanisław Staszic, Patron techników polskich.


Offline zamsz

  • *
  • Słuchacz
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil

Odp: wyświetlanie kół

  • dnia: 15 Marzec 2012, 14:49
A może odrobinę to wina serwera, który nie wyrabia z danymi.
Ośrodek, ewidencja, wszyscy na raz mają dostęp do baz, czy te kółka pojawiają się odrazu po włączeniu bazy ???

Odświeżam temat.

Raczej wykluczam winę serwera stoi na nim tylko Ewmapa, Ośrodek FB i FK na Postgresie.
Serwer nie jest leciwy 2xXeon E5310, 8GB RAM, dyski w raidzie system Linux 64bit, sieć po gigabicie - tak więc wszystko z dużym zapasem bo serwer praktycznie zasypia z nudów.

Uściślając jeszcze wcześniejsze wypowiedzi błąd z kółkami pojawia się przy otwieraniu bazy na różnych konfiguracjach sprzętowych i systemowy  i nie jest to przypadłość tylko jednej bazy. Zamkniecie i ponownie otwarcie pomaga. Ewmapa na bieżąco aktualizowana.

Jakieś sugestie?

Offline support

  • *
  • *
  • ☆ Pŕöúđ Mémbéŕ ☆
  • Wiadomości: 3444
  • Płeć: Mężczyzna
  • Mariusz Gawron
    • Zobacz profil
    • Pracownia Geodezyjna Mariusz Gawron

Odp: wyświetlanie kół

  • dnia: 15 Marzec 2012, 14:52
Proszę jeszcze przypomnieć gdzie się tak dzieje ... w bazie działek czy elementach na warstwach.
"Być narodowi użytecznym" - Stanisław Staszic, Patron techników polskich.


Offline w_grusze

  • *
  • Stażysta
  • *
  • Wiadomości: 60
    • Zobacz profil

Odp: wyświetlanie kół

  • dnia: 15 Marzec 2012, 16:50
dzieje się to zarówno w bazie działek jak i na warstwach wypełniane są tylko symbole kołowe, elementy zamknięte np budynki nie są wypełniane

Offline support

  • *
  • *
  • ☆ Pŕöúđ Mémbéŕ ☆
  • Wiadomości: 3444
  • Płeć: Mężczyzna
  • Mariusz Gawron
    • Zobacz profil
    • Pracownia Geodezyjna Mariusz Gawron

Odp: wyświetlanie kół

  • dnia: 15 Marzec 2012, 17:03
Ok to sprawdzamy, czy w konfiguracji opcje punkty wygląda podobnie:

[reflect]http://img201.imageshack.us/img201/8351/punktyj.png[/reflect]

oraz w konfiguracji opcja Wyświetlanie/wyświetlanie:

[reflect]http://img254.imageshack.us/img254/9536/punkty2.png[/reflect]
"Być narodowi użytecznym" - Stanisław Staszic, Patron techników polskich.