Partnerzy

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Mateusz01Autor wątku

  • *
  • 8
    0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Ewmapa 12.12
  • System: Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Przeglądarka: Firefox 37.0 Firefox 37.0
Problem z połączeniem sieciowym
30 Październik 2017, 14:33
Dzień dobry,
Mam kolejny problem, tym razem chodzi o połączenie dwóch komputerów do jednej bazy.
Kiedy chcę połączyć się z jednego komputera do bazy na drugim, w ewmapie wyskakuje komunikat "We wskazanej lokalizacji brak serwera lub serwer nie jest aktywny". W pliku baza.ini ścieżkę do bazy mam odpowiednio ustaloną (fb:192.168.178.100:D\BAZY\GESUT.FDB).
Nadmienię że już tak łączyłem bazę między komputerami i wszystko śmigało dopóki jednego nie przeinstalowałem.
Nie mam pojęcia co mogłem zrobić źle.
Usługi firebirda uruchamiają się automatycznie, komputery w jednej grupie domowej, ta sama wersja ewmapy...
Bardzo proszę o pomoc
 

*

Lupus

  • *
  • 1631
    115
  • Płeć: Mężczyzna
  • Dariusz Wilczewski
  • System: Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Przeglądarka: Chrome 61.0.3163.100 Chrome 61.0.3163.100
Odp: Problem z połączeniem sieciowym
30 Październik 2017, 23:10
Kto ustawił taki nr IP 192.168.178.100?
Jest OK tylko dlaczego akurat taki? Masz na sztywno ustawione nr IP czy ustala je router? Maski podsieci masz prawidłowe?
ping odpowiada w obie strony?

Ta reinstalacja była na jaki system? Może prawa dostępu w sieci są nie takie jak trzeba? Który komp był przeinstalowany? Serwer czy klient?
Może firebird powinien mieć większe prawa?
Może masz jakiegoś firewall'a ustawionego i firebird nie jest dodany do wyjątków?
__________
Pozdrawiam
Lupus

Wszystko da się zrobić, tylko czy jest to uzasadnione ekonomicznie?