Shoutbox

support:
2021 Jun 05 21:36:07
w jakimś bliżej nie określonym czasie nastąpi mała zmiana na forum, ale to jak znajdę wolny weekend czy coś podobnego
support:
2020 Nov 12 13:57:35
o taki portal na jakiś czas do nas wpadnie

Autor Wątek: Problem po upgradzie do 12.05  (Przeczytany 1321 razy)

Offline Gumi_Banan

  • Bywalec
  • *
  • Wiadomości: 26
  • System:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Przeglądarka:
  • Opera 41.0.2353.69 Opera 41.0.2353.69
    • Zobacz profil
Problem po upgradzie do 12.05
« dnia: 7 Grudzień 2016, 21:39 »
Witam!

Panowie potrzebuje pilnie pomocy. Zaktualizowalem moją 12 do 12.05 i wszystkie bazy obiektowe (BDOT,GESUT,EGIB) wygladaja na puste, odczytuje kazda ale niestety nic w nich tak jakby nie bylo. Mam tam skartowana wielką robotę i jestem załamany.

Z góry dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam

Offline Drelson

  • Stażysta
  • *
  • Wiadomości: 96
  • System:
  • Windows 10 Windows 10
  • Przeglądarka:
  • Opera 41.0.2353.69 Opera 41.0.2353.69
    • Zobacz profil
Odp: Problem po upgradzie do 12.05
« Odpowiedź #1 dnia: 7 Grudzień 2016, 22:21 »
Witaj. Wykonaj ponizsze kroki aby troche przyblizyc nam sytuacje:
1. Upewnij sie czy aby na pewno bazy o ktorych mowisz nie sa puste - sprawdz plik tam gdzie masz na dysku zapisany np. BDOT500.FDB czy troche waży a nie jest pusty (0 kb)
2. Sprawdz czy w konfiguracji baz nic sie nie zmienilo - czy sa aby na pewno podpiete pod te pliki baz (bdot500 itd ) w ktorych zawarta jest twoja robota
3. Upewnij sie czy aby na pewno odczytujesz baze - czy jest podpiete dobre menu ktore reczywiscie odczytuje calosc, czy np menu ktore odczytuje tylko pare warstw lub wogole nie odczytuje nic.
Jesli nie znajdziejsz w tych krokach rozwiazania swojego problemu najlepiej bedzie jak podeslesz pliki lub jeden z tych plikow na forum lub na priv - adrian.drelson@gmail.com zobacze/zobaczymy co tam sie dzieje. Pozdrawiam.

Offline Nyzczsel

  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • *
  • Wiadomości: 948
  • System:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Przeglądarka:
  • Chrome 43.0.2357.132 Chrome 43.0.2357.132
    • Zobacz profil
Odp: Problem po upgradzie do 12.05
« Odpowiedź #2 dnia: 8 Grudzień 2016, 14:47 »
Witam!

Panowie potrzebuje pilnie pomocy. Zaktualizowalem moją 12 do 12.05 i wszystkie bazy obiektowe (BDOT,GESUT,EGIB) wygladaja na puste, odczytuje kazda ale niestety nic w nich tak jakby nie bylo. Mam tam skartowana wielką robotę i jestem załamany.

Z góry dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
Nic w przyrodzie nie ginie. Spokojnie. Po aktualizacji nie mogło się nic stać z bazami.
Zacznij od tego żeby zatwierdzić zmiany w danym operacie. Może tu tkwi problem.
A jak nie - to czytaj co napisał kolega Drelson.
Podepnij jeszcze raz te bazy.

Offline tom_nay

  • Słuchacz
  • *
  • Wiadomości: 1
  • System:
  • Windows XP Windows XP
  • Przeglądarka:
  • Firefox 50.0 Firefox 50.0
    • Zobacz profil
Odp: Problem po upgradzie do 12.05
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudzień 2016, 10:20 »
Po aktualizacji programu może być potrzebna aktualizacja samej bazy w konfiguracji bazy FireBird. Ale o tym chyba program powinien "krzyknać"po aktualizacji i próbie otwarcia bazy

Offline Pan Sowa

  • Rekrut
  • *
  • Wiadomości: 162
    • Ewmapa 13
  • System:
  • Android 6.0 Android 6.0
  • Przeglądarka:
  • Opera 37.0.2192.105088 Opera 37.0.2192.105088
    • Zobacz profil
Odp: Problem po upgradzie do 12.05
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudzień 2016, 13:11 »
A gdzie bazy były skonfigurowane? Bo jeśli miałeś pod pięcie do baz w katalogu ewmapy to pamiętaj że każda aktualizacja może je nadgrywac i nigdy nie powinno się ich konfigurowac. Chyba że się lubi niespodzianki na swieta. Drugą mniej drastyczna opcja to właśnie wyżej wspomnianą praca w zmianie ale skoro była to duża robota to zakładam że nie była robiona w jeden dzień i już dawno byś zauważył że coś jest nie tak. Trzymam kciuki za drugą opcje.
Huuu huu

Offline Justek

  • Darczyńca
  • Rekrut
  • *
  • Wiadomości: 246
  • System:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Przeglądarka:
  • Chrome 52.0.2743.82 Chrome 52.0.2743.82
    • Zobacz profil
Odp: Problem po upgradzie do 12.05
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Grudzień 2016, 14:16 »
A może po prostu do baz wskoczył "śmieć" w postaci np. formatki i baza jest -tylko po odczycie jej nie widać, może spróbuj markerem poszukać jakiejkolwiek działki?

Offline Drelson

  • Stażysta
  • *
  • Wiadomości: 96
  • System:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Przeglądarka:
  • Opera 41.0.2353.69 Opera 41.0.2353.69
    • Zobacz profil
Odp: Problem po upgradzie do 12.05
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Grudzień 2016, 14:29 »
Panowie pisalismy z P. Marhalec, dostalem bazy, niestety byly to puste bazy wzorcowe --> co doprowadzilo mnie do wniosku ze tak jak pisal kolega wyzej bazy byly skonfigurowane na foldery z ewmapy i aktualizacja nadpisala te bazy wzorcowe BDOT itd na nowe.  Co za tym idzie robote szlak trafil. Kolega jakims programem odzyskal napisane pliki natomiast wedlug mojej oceny byly uszkodzone, nie nadawaly sie do otwarcia. Pozdrawiam.

Offline alcapon

  • Moderator Globalny
  • Legenda
  • *
  • Wiadomości: 1994
  • System:
  • Windows 10 Windows 10
  • Przeglądarka:
  • Edge 14.14393 Edge 14.14393
    • Zobacz profil
Odp: Problem po upgradzie do 12.05
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Grudzień 2016, 20:31 »
Dawać ścieżkę bazy do folderu ewmapa bdot500 ..... :idiot2: :knuppel2:
Korepetycje z ewmapy -> ewmapa@o2.pl
http://www.youtube.com/user/ewmapa/videos