Shoutbox

support:
2021 Jun 05 21:36:07
w jakimś bliżej nie określonym czasie nastąpi mała zmiana na forum, ale to jak znajdę wolny weekend czy coś podobnego
support:
2020 Nov 12 13:57:35
o taki portal na jakiś czas do nas wpadnie

Odczyt rastrów

  • 13 Odpowiedzi
  • 7586 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marpony

  • *
  • Bywalec
  • *
  • Wiadomości: 8
  • Płeć: Mężczyzna
  • System:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Przeglądarka:
  • Chrome 15.0.874.106 Chrome 15.0.874.106
    • Zobacz profil

Odczyt rastrów

  • dnia: 4 Listopad 2011, 10:47
Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post choć na forum jestem już dłuższy czas. Na EWMAPIE pracuję od ponad 10 lat. Nigdy nie miałem z nią większych problemów, a jak się pojawiały radziłem sobie sam. Ale teraz to się zmieniło. A więc do rzeczy.

Bazy ewmapy wraz z rastrami mam na dysku sieciowym. Dysk jest zmapowany. Problemem jest odczyt rastrów poprzez wskazanie,w pliku rastry.cnf jest wszystko poprawnie zapisane ale program niektórych rastrów nie widzi. Mam też jedną bazę w której wszystko jest poprawnie zapisane, czyli rastry i plik rastry.cnf, a w ogóle nie chce mi ich wczytywać. Pojawia się takie okno z komunikatem "Dla tego punktu nie jest określony raster".
Proszę o szybką pomoc tak nie można pracować

Offline blackd

  • *
  • Stażysta
  • *
  • Wiadomości: 119
  • System:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Przeglądarka:
  • Chrome 15.0.874.106 Chrome 15.0.874.106
    • Zobacz profil

Odp: Odczyt rastrów

  • dnia: 4 Listopad 2011, 12:14
Jeżeli w konfiguracji baz masz w "inne-rastry" usuń to. Otwórz bazę raz jeszcze - jeżeli nie będzie dalej rastrów "z pod palca" raz jeszcze zrób "twórz plik z opisem rastrów". Tylko nie dodawaj w konfiguracji tych rastrów

Offline alcapon

  • *
  • *
  • Wiadomości: 1979
  • Płeć: Mężczyzna
  • System:
  • Windows XP Windows XP
  • Przeglądarka:
  • Opera 11.52 Opera 11.52
    • Zobacz profil

Odp: Odczyt rastrów

  • dnia: 4 Listopad 2011, 12:17
Tak na szybkiego...
Może robiłeś transformację całej bazy, np. z 65->2000 i daltego nie widać rastrów (rastry pozostały w układzie 65)
Możesz też wyczyścić plik z opisem rastrów i stworzyć go od nowa (baza->konfiguracja->inne->konfiguracja cech...)

Nie wiem ja jest u ciebie ale ja mam tak że wszystkie bazy zapisuja rastry i odczytują je z jednego foldru na dysku (nie zakładam oddzielnych folderów z rastrami dla poszcze gólnych baz).
Korepetycje z ewmapy -> ewmapa@o2.pl
http://www.youtube.com/user/ewmapa/videos

Offline Lupus

  • *
  • *
  • Wiadomości: 1907
  • Płeć: Mężczyzna
  • Dariusz Wilczewski
  • System:
  • Windows XP Windows XP
  • Przeglądarka:
  • Firefox 7.0.1 Firefox 7.0.1
    • Zobacz profil
    • limbus3d.pl

Odp: Odczyt rastrów

  • dnia: 4 Listopad 2011, 12:29
Napisałeś że tylko niektórych rastrów nie widzi.
Czy na pewno właśnie te rastry występują w rastry.cnf?

znajdź raster, który się nie wczytuje a powinien. Następnie otwórz rastry.cnf i znajdź współrzędne które go opisują. Dalej wprowadź marker o takich wsp i sprawdź czy wewnątrz tego markera jest Twój raster. Jeśli nie to znaczy że jednak trzeba zbudować nowy plik opisowy

Czy w konfiguracji baz masz właściwą ścieżkę dostępu?
@blackid: czemu proponujesz usuwanie tej ścieżki? Moim zdaniem ten element działa poprawnie.

Ja wiem że te pytania wyglądają jak pytania do laika, ale to nie znaczy że za takiego Cię mam :)
Po prostu szukam rozwiązania na postawiony przez Ciebie problem i potrzebuję trochę więcej danych.


Chciałem edytować i zapytać czy nie robiłeś transformacji rastrów ale jakiś gangsterbył szybszy
__________
Pozdrawiam
Lupus

Wszystko da się zrobić, tylko czy jest to uzasadnione ekonomicznie?

Offline marpony

  • *
  • Bywalec
  • *
  • Wiadomości: 8
  • Płeć: Mężczyzna
  • System:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Przeglądarka:
  • Chrome 15.0.874.106 Chrome 15.0.874.106
    • Zobacz profil

Odp: Odczyt rastrów

  • dnia: 4 Listopad 2011, 12:52
Jeżeli w konfiguracji baz masz w "inne-rastry" usuń to. Otwórz bazę raz jeszcze - jeżeli nie będzie dalej rastrów "z pod palca" raz jeszcze zrób "twórz plik z opisem rastrów". Tylko nie dodawaj w konfiguracji tych rastrów

Usunąłem "inne-rastry", otworzyłem bazę, zamknąłem, w konfiguracji dodałem "inne-rastry", otworzyłem bazę, zrobiłem "twórz plik z opisem rastrów" i odczytał. Ale zamknąłem bazę, otworzyłem i ten sam problem. Ale jeżeli wczytuję raster poprzez "Dodanie nowego rastra poprzez podanie nazwy pliku" to wczytuje je we właściwe miejsce.

Tak na szybkiego...
Może robiłeś transformację całej bazy, np. z 65->2000 i daltego nie widać rastrów (rastry pozostały w układzie 65)
Możesz też wyczyścić plik z opisem rastrów i stworzyć go od nowa (baza->konfiguracja->inne->konfiguracja cech...)

Nie wiem ja jest u ciebie ale ja mam tak że wszystkie bazy zapisuja rastry i odczytują je z jednego foldru na dysku (nie zakładam oddzielnych folderów z rastrami dla poszcze gólnych baz).
Rastry nie były transformowane (jeżeli chodzi o całą bazę), plik z opisem rastrów usuwałem i tworzyłem od nowa - też nie pomaga.
Pliki rastrowe które program nie widzi (inne rastry widać) zeskanowałem, wpasowałem i zapisałem, EWMAPA odczytała od razu poprzez wskazanie. Ale jak otworzyłem ponownie bazę to problem powraca (inne rastry widzi).Bazy mam podzielone na gminy a one zapisują rastry do jednego wspólnego katalogu, czyli mam tak samo jak Ty. Inaczej postępuję w wypadku innych województw i innych układów.
Pomocy

sYsTEM połączył wiadomości:  4 Listopad 2011, 13:00
Napisałeś że tylko niektórych rastrów nie widzi.
Czy na pewno właśnie te rastry występują w rastry.cnf?

znajdź raster, który się nie wczytuje a powinien. Następnie otwórz rastry.cnf i znajdź współrzędne które go opisują. Dalej wprowadź marker o takich wsp i sprawdź czy wewnątrz tego markera jest Twój raster. Jeśli nie to znaczy że jednak trzeba zbudować nowy plik opisowy

Czy w konfiguracji baz masz właściwą ścieżkę dostępu?
@blackid: czemu proponujesz usuwanie tej ścieżki? Moim zdaniem ten element działa poprawnie.

Ja wiem że te pytania wyglądają jak pytania do laika, ale to nie znaczy że za takiego Cię mam :)
Po prostu szukam rozwiązania na postawiony przez Ciebie problem i potrzebuję trochę więcej danych.


Chciałem edytować i zapytać czy nie robiłeś transformacji rastrów ale jakiś gangsterbył szybszy

Współrzędne są takie same jak w pliku rastry.cnf jak i w markerze.
« Ostatnia zmiana: 4 Listopad 2011, 13:12 wysłana przez marpony »

Offline Lupus

  • *
  • *
  • Wiadomości: 1907
  • Płeć: Mężczyzna
  • Dariusz Wilczewski
  • System:
  • Windows XP Windows XP
  • Przeglądarka:
  • Firefox 7.0.1 Firefox 7.0.1
    • Zobacz profil
    • limbus3d.pl

Odp: Odczyt rastrów

  • dnia: 4 Listopad 2011, 13:20
Może w takim razie problem leży po stronie "okienek".

Spróbuj dla rastra, który się nie wczytuje skopiować (crtl+c -> ctrl+v,  a nie przepisać) ścieżkę do takiego pliku a potem w "Uruchom" (albo w command line) wpisz polecenie
"notepad X:\..\..\... .evr" (oczywiście nie zapisuj ;) ) żeby sprawdzić czy na pewno system widzi twoje zamapowanie.



__________
Pozdrawiam
Lupus

Wszystko da się zrobić, tylko czy jest to uzasadnione ekonomicznie?

Offline blackd

  • *
  • Stażysta
  • *
  • Wiadomości: 119
  • System:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Przeglądarka:
  • Chrome 15.0.874.106 Chrome 15.0.874.106
    • Zobacz profil

Odp: Odczyt rastrów

  • dnia: 4 Listopad 2011, 14:05
@blackid: czemu proponujesz usuwanie tej ścieżki? Moim zdaniem ten element działa poprawnie.
W większości wypadków tak jest że działa poprawnie. Kilka razy miałem przy dyskach które były mapowane że niestety nie działało, albo trzeba było kliknąć wpierw na dysk sieciowy przed otwarciem ewmapy. Jak ktoś zapomniał to d..pa i otwieranie mapy raz jeszcze. Możliwe że wynikało to z problemów z siecią. W każdym bądź razie zawsze jeżeli pojawia się problem z brakiem rastrów usuwam to z konfiguracji i jest ok.
Usunąłem "inne-rastry", otworzyłem bazę, zamknąłem, w konfiguracji dodałem "inne-rastry", otworzyłem bazę, zrobiłem "twórz plik z opisem rastrów" i odczytał.
Sprawdz tak jak pisałem na początku nie dodawaj tego do konfiguracji. Będzie działało. Usuń, utwórz plik z opisem rastrów, otwórz bazę niedodając do konfiguracji w innych-rastrów.

Offline marpony

  • *
  • Bywalec
  • *
  • Wiadomości: 8
  • Płeć: Mężczyzna
  • System:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Przeglądarka:
  • Chrome 15.0.874.106 Chrome 15.0.874.106
    • Zobacz profil

Odp: Odczyt rastrów

  • dnia: 4 Listopad 2011, 14:37
Usunąłem plik rastry.cnf, utworzyłem nowy plik rastry.cnf, i zaczął wczytywać rastry. Zamykam Ewmape, otwieram bazę na nowo i jest problem. Mapowanie dysków jest ok. Winda 7 i dysk sieciowy widzą się od razu (ale dla pewności otwieram dysk sieciowy z poziomu Mój komputer i Total Commander), nie pomaga.

Offline Lupus

  • *
  • *
  • Wiadomości: 1907
  • Płeć: Mężczyzna
  • Dariusz Wilczewski
  • System:
  • Windows XP Windows XP
  • Przeglądarka:
  • Firefox 7.0.1 Firefox 7.0.1
    • Zobacz profil
    • limbus3d.pl

Odp: Odczyt rastrów

  • dnia: 4 Listopad 2011, 14:51
Popraw mnie jeśli się mylę (bo nie mam win7)
Żeby kliknąć "mapuj dysk" trzeba mieć prawa admina, prawda? i tam jest też podłącz przy ponownym logowaniu, które ma być zacheckowane
a jeśli to by była prawda to może się okazać że odpalenie EwMapy jako admin załatwi sprawę.

Jeszcze jedno mi przyszło do głowy
udostępnienie na serwerku odbywa się z uwzględnieniem zapory? może by dodać ewmapę do wyjątków

Spróbuj jeszcze takie coś sprawdzić: data zapisu do pliku rastry.cnf
1. Wyłącz ewmapę, spisz datę i godzinę /wielkość pliku rastry.cnf a najlepiej skopiuj "na bok"
2. Włącz ewmapę dodaj jakiś nowy raster i zapisz tak aby się plik cnf musiał zmienić.
3. Sprawdź parametry pliku (powinny być inne), porównaj go z plikiem "na boku" (masz TC)
4. Zamknij ewmapę i jeszcze raz zajrzyj do pliku. i j.w.

« Ostatnia zmiana: 4 Listopad 2011, 14:58 wysłana przez Lupus »
__________
Pozdrawiam
Lupus

Wszystko da się zrobić, tylko czy jest to uzasadnione ekonomicznie?

Offline Nyzczsel

  • *
  • *
  • Wiadomości: 945
  • Płeć: Mężczyzna
  • System:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Przeglądarka:
  • Chrome 15.0.874.106 Chrome 15.0.874.106
    • Zobacz profil

Odp: Odczyt rastrów

  • dnia: 4 Listopad 2011, 14:58
Może jakąś zapora?
Może nowy jakiś soft Internet Security ?
Nic nowego nie doszło ?
 - zapewne nie - jak widzisz dysk z pod systemu.

Jeżeli masz zmapowany dysk nie powinno być problemów.

Jest jeszcze jedna ewentualność - przerabiałem to z obiektem OLE - w ścieżce dostępu nie powinno być żadnych "innych" znaków ~!@#$%^&*()
... itp.

Offline Lupus

  • *
  • *
  • Wiadomości: 1907
  • Płeć: Mężczyzna
  • Dariusz Wilczewski
  • System:
  • Windows XP Windows XP
  • Przeglądarka:
  • Firefox 7.0.1 Firefox 7.0.1
    • Zobacz profil
    • limbus3d.pl

Odp: Odczyt rastrów

  • dnia: 4 Listopad 2011, 15:00
Jest jeszcze jedna ewentualność - przerabiałem to z obiektem OLE - w ścieżce dostępu nie powinno być żadnych "innych" znaków ~!@#$%^&*()
... itp.

to może BYĆ TO!
w nazwie katalogu jest "spacja" ?
__________
Pozdrawiam
Lupus

Wszystko da się zrobić, tylko czy jest to uzasadnione ekonomicznie?

Offline marpony

  • *
  • Bywalec
  • *
  • Wiadomości: 8
  • Płeć: Mężczyzna
  • System:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Przeglądarka:
  • Chrome 15.0.874.106 Chrome 15.0.874.106
    • Zobacz profil

Odp: Odczyt rastrów

  • dnia: 4 Listopad 2011, 15:08
Jeden problem załatwiłem, ten z wczytywaniem tylko części rastrów. Uschnąłem z pliku cnf ścieżki do tamtych rastrów. Rastrom zmieniłem nazwę (osiem liter i cyfr) wyeksportowałem do geotiffa i wgrałem je ponownie wpasowując na podstawie pliku. Teraz wczytuje je bez problemu. Tylko czemu tak jest, nie wiem.
Natomiast z drugą bazą jest cały czas problem, pliki nazwane są sekcjami mp: 122.242.012.evr

Offline Nyzczsel

  • *
  • *
  • Wiadomości: 945
  • Płeć: Mężczyzna
  • System:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Przeglądarka:
  • Chrome 15.0.874.106 Chrome 15.0.874.106
    • Zobacz profil

Odp: Odczyt rastrów

  • dnia: 4 Listopad 2011, 15:13
Spróbuj zmienić nazwy na 122_424_012.evr :) powinno pomóc

Offline alcapon

  • *
  • *
  • Wiadomości: 1979
  • Płeć: Mężczyzna
  • System:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Przeglądarka:
  • Opera 11.52 Opera 11.52
    • Zobacz profil

Odp: Odczyt rastrów

  • dnia: 4 Listopad 2011, 20:43
Odnośnie mapowania dysków.
W biurze pracujemy na ewmapie z wykorzystaniem sieci.
Każdy z komputerów ma swoją nazwę (jakoś tak się przyjęło że nazwa komputera = imię pracownika który z niego korzysta).
Jeśli chodzi o mapowanie dysków to nie korzystam z tego wcale.
Mój komputer (nazwa komputera to adam) pełni jakby funkcję serwera - na nim znajdują się wszystkie bazy/rastry itp.
Zakładając bazy podaję zawsze bezwzględną ścieżkę do elementu.
Wtedy plik baza.ini wygląda np. tak (fragment):

Cytuj
[Barlinek]
Dzialki=\\adam\d\EWMAPA\Bazy\Barlinek\Dzialki,,,,0,
Kontury klasyfikacyjne1=\\adam\d\EWMAPA\Bazy\Barlinek\Kontury,,Barlinek - kontury,,,,
Kat1=\\adam\d\EWMAPA\Bazy\Barlinek\Warstwy
Kat1Nazwa=K-1.1
Szrafury1=\\adam\d\EWMAPA\Bazy\Barlinek\Szrafury,Barlinek
Identyfikator bazy dla interfejsow=Barlinek
Kartoteka z danymi dla interfejsow=\\adam\d\EWMAPA\Bazy\Barlinek\Dzialki
Operaty=\\adam\d\EWMAPA\Bazy\Barlinek
Rastry=\\adam\D\EWMAPA Rastry_evr
Sterowanie=Barlinek
Parametry przecięcia baz=
Baza budynków=
Kod budynków=
Szybkie skalowanie=\\adam\d\EWMAPA\Bazy\Barlinek\Szybkie
Strefa odwzorowawcza=43
Srednia wysokosc terenu=0
WMS1=\\ADAM\D\EWMAPA\WMS,WMS

Natomiast jeśli chodzi o nawy rastrów to też występują one w postaci np. 412.313.201.evr i nie mam z tym żadnych problemów - przynajmniej u mnie.
Korepetycje z ewmapy -> ewmapa@o2.pl
http://www.youtube.com/user/ewmapa/videos