Shoutbox

support

2020 Nov 12 13:57:35
o taki portal na jakiś czas do nas wpadnie

Stanowisko GGK: ujawnianie w egib garaży blaszanych

• 11 Odpowiedzi
  • 2426 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline support

• ☆ Pŕöúđ Mémbéŕ ☆
  • Wiadomości: 3457
  • Mariusz Gawron
    • Pracownia Geodezyjna Mariusz Gawron
[pdf]https://ewmapa.pl/GGK/ujawnianie_w_egib_blaszanych_garaży.pdf[/pdf]
"Być narodowi użytecznym" - Stanisław Staszic, Patron techników polskich.

• Zobacz profil
A jak jest na dzień dzisiejszy z garażami blaszanymi? Czy mierzymy i czy ujawniamy w EGiB (kartoteka)?

• Zobacz profil
Zależy jaki garaż. Są takie blaszaki, które są jednak na podmurówce i trwale związane z podłożem i one podlegają ewidencji. W pozostałej kwestii raczej nic się nie zmieniło.

• Zobacz profil
Podmurówka jest trwale związana z gruntem w takim przypadku, a nie garaż, więc nie jestem przekonany czy jest tak jak mówisz.

Offline mateulki

• Wiadomości: 56
Myślę, że w 99.9% przypadkach geodeta nie wprowadza blaszaków do EGiB

• Zobacz profil
Chodziło mi nie o blaszaki wolno stojące na podmurówce, ale takie z konstrukcją utrwaloną w gruncie, czyli trwale związane z podłożem. Znaczy się budynek wg PKOB. Blaszak to pojęcie szerokie. Wiata blaszana to też blaszak, a jednak może mieć fundament i słupy zakotwiczone w nim.

Bzdura.

PKOB- "Za szczególny rodzaj budynku uważa się wiatę, która stanowi pomieszczenie naziemne, nie obudowane ścianami ze wszystkich stron lub nawet w ogóle ścian pozbawione."

"... a jednak może mieć fundament i słupy zakotwiczone w nim"

Wtedy blaszak, czy wiata jest oparta na fundamencie i dalej to nie wiata czy blaszak jest trwale związana z gruntem.

• Zobacz profil
Jak by się uparł to blaszak na podmurówce zawsze można uznać za nietrwale związany z gruntem. Zawsze montowany jest z gotowych elementów i w każdej chwili można je rozkręcić i przenieść. Ale obecnie są już takie garaże, że wyglądają jak budynki. Pewnie niedługo się i za to wezmą..

• Zobacz profil
A kto powiedział, że blaszak to też nie wiata. Nie ma definicji pojęcia blaszak. Dla mnie blaszak to wszystkie budynki i nie budynki obudowane blachą nie będące halą czy innym konkretnie już zdefiniowanym obiektem.
Podam przykład. Obiekt o wymiarach 6 x 4 metra. Ewidentnie wykorzystanie pod garaż, stojący wolno na działce obok domu. Fundament-nie podmurówka. Główna konstrukcja czyli nośne słupy osadzone w fundamencie na trwałe. Blacha przynitowana do konstrukcjii. Nie ma mowy o rozkręceniu.
Blaszak ?

• Zobacz profil
Właśnie coraz więcej jest pomysłów na te blaszaki. A tak w ogóle to geodeta ma (czy może?) oceniać i oglądać czy blaszak jest przynitowany, przykręcony, umocowany do fundamentu? Czasem blaszak jest ocieplony i nawet ma elewację  :) Na to wychodzi że wszystko zależy od naszego uznania jak taki garaż zakwalifikujemy.

• Zobacz profil
geos- moim zdaniem nie blaszak. Budynek. Dla mnie blaszak to blacha i kątowniki, którą kupuje na allegro za 1000zł i sam składam w ogródku. Możemy się tu doktoryzować nad definicją blaszaka ale mija się to z celem, bo nie od nas to zależy.

• Zobacz profil
Niestety albo stety od nas to zależy praktycznie rzecz biorąc. U mnie na działce najlepszy przykład. Robiąc mproj nie ujawniałem w ewidencji blaszaka i wszystko było opisane iz godnie z prawem. Za kilka mies robili aktualizację EGiB i mi go wnieśli jako budynek i też jest dobrze.