Partnerzy

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

beacybAutor wątku

  • *
  • 14
    0
  • Płeć: Kobieta
  • System: Windows 8.1/Server 2012 Windows 8.1/Server 2012
  • Przeglądarka: Chrome 71.0.3578.98 Chrome 71.0.3578.98
Problem z etykietami obiektów
7 Styczeń 2019, 18:56
Witam,
to mój pierwszy post na forum. Korzystam w pracy z programu od dosłownie kilku miesięcy i mam następujący problem.
Stworzyłam bazę budynków na podstawie bazy EGIB.FBD, budynki zostały zaobiektowane, każdy dostał swóje ID oraz FUZ i liczbę kondygnacji. Przy tworzeniu obiektów nie były dodawane etykiety, chciałabym je teraz wszystkie wyciągnąć na wierzch za pomocą -> Obiekty-> Dodawanie etykiet do obiektów. 
Następnie wybieram import na podwarstwę: 0EGBB01, a w źródle danych wybieram FUZ + LKN dla budynków.
I tu się zaczyna problem, ponieważ program dla jedynych obiektów dodaje prawidłową funkcję, dla innych wpisuje tylko liczbę kondygnacji, a dla pozostałych nie dodaje w ogóle etykiet. Czy można teraz w jakiś sposób cofnąć operację i nadać etykiety poprawnie?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
 

*

alcapon

  • *
  • 1816
    178
  • Płeć: Mężczyzna
    • Ewmapa Zawsze najnowsza
  • System: Windows 10 Windows 10
  • Przeglądarka: Edge 17.17134 Edge 17.17134
Odp: Problem z etykietami obiektów
7 Styczeń 2019, 19:47
Jeśli wszystko masz dobrze wypełnione to jest to b.dziwne  :crazy2:
Podczas dodawania etykiet miałeś opcję "dodaj zawsze ?

Odnośnie cofnięcia dodania etykiet to chyba nie da rady.
Ale jeśli masz poprawną topologię to przecież możesz zbudować obiekty od nowa
Etykiety możesz też zaimportować poprzez obiekty -import pól użytkownika
Korepetycje z ewmapy -> ewmapa@o2.pl
http://www.youtube.com/user/ewmapa/videos
 

*

beacybAutor wątku

  • *
  • 14
    0
  • Płeć: Kobieta
  • System: Windows 8.1/Server 2012 Windows 8.1/Server 2012
  • Przeglądarka: Chrome 71.0.3578.98 Chrome 71.0.3578.98
Odp: Problem z etykietami obiektów
7 Styczeń 2019, 20:26
Obiektów jest kilka tysięcy, budowanie ich od nowa z poprawną topologią - okej, ale co z elementami przybudynkowymi?
Tak, opcja dodaj zawsze była włączona. Mniej więcej wygląda to tak jak w załączniku.
Zupełnie nie mam pojęcia w czym może być problem.
 

*

monic2406

  • *
  • 16
    0
  • Płeć: Kobieta
    • Ewmapa Ewmapa 12. 23 FB
    • Status GG
  • System: Android 8.0.0 Android 8.0.0
  • Przeglądarka: Chrome 71.0.3578.99 Chrome 71.0.3578.99
Odp: Problem z etykietami obiektów
7 Styczeń 2019, 20:54
Dorzuć screena z informacją o obiekcie... Robiłam kiedyś takim sposobem i nie było problemu
 

*

beacybAutor wątku

  • *
  • 14
    0
  • Płeć: Kobieta
  • System: Windows 8.1/Server 2012 Windows 8.1/Server 2012
  • Przeglądarka: Chrome 71.0.3578.98 Chrome 71.0.3578.98
Odp: Problem z etykietami obiektów
7 Styczeń 2019, 21:04
W załączniku informacje o obiektach.
 

*

monic2406

  • *
  • 16
    0
  • Płeć: Kobieta
    • Ewmapa Ewmapa 12. 23 FB
    • Status GG
  • System: Windows 8.1/Server 2012 Windows 8.1/Server 2012
  • Przeglądarka: Firefox 64.0 Firefox 64.0
Odp: Problem z etykietami obiektów
7 Styczeń 2019, 21:19
hmm wygląda, że wszystko powinno działać jak należy :/ możesz podesłać kawałek bazy to sprawdzę u siebie.
 
Podziękował: Lupus

*

beacybAutor wątku

  • *
  • 14
    0
  • Płeć: Kobieta
  • System: Windows 8.1/Server 2012 Windows 8.1/Server 2012
  • Przeglądarka: Chrome 71.0.3578.98 Chrome 71.0.3578.98
Odp: Problem z etykietami obiektów
7 Styczeń 2019, 22:52
Problem polegał na tym, że etykiety były zdefiniowane nie jako zmienne, lecz jako zwykły tekst na warstwie.  Pomogło usunięcie tekstów jako etykiet i ponowne zdefiniowanie etykiet jako zmienne.

"Dodawanie etykiet->Import na podwarstwę->Nazwa bazy, kod obiektu (To standardowo) i zamiast źródło danych dla etykiety FUZ+LKN to wybierz Informacje o obiekcie ->Możesz wstawić etykietę jako zmienną albo jako tekst -> dalej jest Etykieta i [...] jak rozwiniesz te 3 kropki powinna być zakładka zmienne a w niej zdefiniowane etykiety"

Dziękuję monic2406 za pomoc.
Pozdrawiam
 

*

Lupus

  • *
  • 1732
    121
  • Płeć: Mężczyzna
  • Dariusz Wilczewski
  • System: Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Przeglądarka: Chrome 71.0.3578.98 Chrome 71.0.3578.98
Odp: Problem z etykietami obiektów
8 Styczeń 2019, 11:12
Gratki monic! Następnym razem nie bój się odpowiadać na forum, zwłaszcza, że udzielasz właściwych rad.

@beacyb obok postu monic2406 jest taki przycisk [podziękuj], albo [AKCJE]->[podziękuj]

To dla przyszłych pokoleń. :) Im więcej koleżanka monic będzie miała takich podziękowań tym wyższe będzie zaufanie do jej odpowiedzi. Dla nas, moderatorów, to bardzo ważna funkcjonalność forum, stąd namawiam do korzystania z niej.
__________
Pozdrawiam
Lupus

Wszystko da się zrobić, tylko czy jest to uzasadnione ekonomicznie?