Wydaje mi się, że mam rozwiązanie poparte logiką i przepisami równocześnie
Art. 96.
1. Podziału nieruchomości dokonuje się na podstawie decyzji wójta, burmistrza albo prezydenta miasta zatwierdzającej podział.
1b. W przypadku wydzielenia nieruchomości, której własność lub użytkowanie wieczyste zostały nabyte z mocy prawa, albo w przypadku wydzielenia części nieruchomości na potrzeby zwrotu wywłaszczonej nieruchomości nie wydaje się decyzji, o której mowa w ust. 1. Ostateczna decyzja o nabyciu własności lub użytkowania wieczystego albo ostateczna decyzja o zwrocie wywłaszczonej nieruchomości zatwierdza podział.
(Spec ustawy uważam że mapy robimy wg standardów. Po głębszej analizie uważam, że p. Grzechnik i p. Marzec tak uważają

)
Ale tutaj (art. 73): sytuacja rzeczywiście zgodna z UoGN- wniosek "pokrzywdzonego" albo JST z urzędu uruchamia procedurę podziałową w trybie UoGN. Nie ma wstępnego projektu (art. 95), przyjęcie i mapa zgodnie z UoGN i rozporządzeniem podziałowym. Różnica taka, że nie wydaje się decyzji zatwierdzającej podział tylko decyzja wojewody zatwierdza podział. Ktoś mnie poprze?