]446, 473. Kontrole instytucji publicznych i przedsiębiorców są przeprowadzane w zakresie:
a) przestrzegania obowiązku ochrony znaków geodezyjnych, grawimetrycznych i magnetycznych
b)zakładania osnów szczegółowych,
c) wykonywania zadań dotyczących zakładania i aktualizacji mapy zasadniczej,
d) wypełniania obowiązku ochrony informacji niejawnych w działalności geodezyjnej i kartograficznej.w niektórych zestawach odpowiedzi były przy tym pytaniu zaznaczone 2 odp A i D - poprawna jest tylko D gdyż w pytaniu jest wskazane iż chodzi o kontrole instytucji i przedsiębiorców, w Rozp w sprawie kontroli.. art.4.1. zawęża zakres wykonywanych kontroli dla instytucji i przedsiębiorców do punktów 1-3 i 8
oraz 15, czyli odp A w tym przypadku odpada.
sYsTEM połączył wiadomości: 25 Luty 2014, 16:19W ramach wyjaśnienia wątpliwości.
Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie
458. Profil zaufany nie może służyć do:
a) bezpłatnego potwierdzania tożsamości obywatela w systemach elektronicznej administracji,
b) załatwiania większości spraw administracyjnych (np. wnoszenie podań, odwołań, skarg) drogą
elektroniczną bez konieczności osobistego udania się do urzędu,
c) komunikowanie się (składanie oświadczeń woli) obywatela z administracją ,
d) podpisywania umów cywilno-prawnych.Wydaje mi się, że jedyną poprawną odp jest D gdyż profil zaufany jest czym innym niż podpis elektroniczny, profil zaufany to projekt unijny związany z E-PUAP czyli komunikacją z jednostkami sam.terytorialnego/adm.puplicznej
Więcej informacji znalazłam tutaj:
http://epuap.gov.pl/wps/portal/E2_ProfilZaufanysYsTEM połączył wiadomości: Wtorek 25 Luty 2014, 16:34:25781. Wykreślenia z centralnego rejestru osób posiadających uprawnienia zawodowe dokonuje się z urzędu na podstawie:
a) orzeczenia sądu,
b) wniosku wojewódzkiego inspektora nadzoru geodezyjnego i kartograficznego,
c) udokumentowanej informacji z rejestru PESEL,
d) decyzji Głównego Geodety Kraju.W tym przypadku uważam za poprawną odpowiedź C, art.46a PGiK - w odp D brak jest słowa OSTATECZNEJ