Cytat: Jigs w Poniedziałek 17 Czerwiec 2013, 12:59:17
kto wie i uświadomi mnie na 100% co to jest mimoiśród studni?
wg mnie jest to niecentryczne ułożenie osi kanału do studni czyli coś takiego jak na załączniku,tak??
i jeszcze jedno - najprostsze wyjaśnienie metody najmniejszych kwadratów(niestety czytając te co mam wydaje sie że to nie po polsku)
mimośród - rysunki są jak najbardziej ok, spotkałem się z takim czymś raz - w Krakowie, gdy przebijali się nową kanalizacją do takiej sprzed kilkudziesięciu lat, a może nawet i starszej. na pewno takie coś występuje, jak przewód jest szerszy niż średnica studni

oj a są takie kanalizacje.. na Nowej Hucie w Krk jest taka kanalizacja (chyba deszczowa), gdzie autem można w niej jeździć (pod warunkiem że się będzie dało tam jeździć..) w nowo budowanej kanalizacji jeszcze nie spotkałem takiego mimośrodu. z tym, że egzaminatorzy to ludzie z większym dorobkiem życiowym i doświadczeniowym.
ale ja bym jeszcze dodał o mimośrodzie włazu - w końcu to też element studni. szczególnie te prefabrykowane betonowe mają górne kręgi albo płaski z włazem z boku albo kręgi zwężające się ku górze coś na kształt niecentrycznego stożka.
ja bym powiedział/opisał to co masz na rysunkach + wspomnieć o mimośrodzie włazu - w końcu mierzymy środek włazu i środek studni i przez mimośród tych dwóch elementów mamy 2 pikiety.
co do mnk spróbuję coś napisać wieczorkiem do dyskusji jak coś podczytam - pamiętam ale przez mgłę. ogólny sens jest taki, żeby został zachowany warunek - suma kwadratów poprawek dąży do minimum - w prostych słowach - tak wyznacza się poprawki aby były jak najmniejsze