Cytat
Pytania ustne użytkownika zwierz84
Witam
Dani 22 maja było 5 członków komisji i miałem następujące pytania na ustnym:
1. Jest działka o dużych różnicach w wysokościach(bardzo nachylona), właściciel chce wytyczyć budynek i wyrównać teren. Co należy robić?
2. Jak wznowię znak osnowy szczegółowej...chodziło o 3 szpilki i tyczkę... a Ja oczywiście wymyśliłem w między czasie 3 inne sposoby
3. w nawiązaniu do gniota art 84(ten o miarach w stopniach) miałem policzyć na podstawie rysunku azymut boku i podać wynik w stopniach i gradach.
I to by było na tyle
pytanie 1)
wydaje mi się że geodeta musi przyjechac conajmniej 2 razy - najpierw po to aby orientacyjnie wytyczyć budynek powiedzmy osie oddalone o jakąś stałą odległość do robót ziemnych mających na celu wyrównanie terenu , zmierzyć i podać rzeczywista aktualną wysokość terenu, oraz zastabilizować reper roboczy, po wyrównaniu terenu wytycza ponownie np na łatach ciesielskich
pytanie 2)
może i źle zrozumiałem ale wydaje mi się że obecnie geodeta z 1 nie może wznawiać ani zakładać osnowy szczegółowej
ale jeżeli sie mylę to
1) może odszukamy znak podziemny punktu(o ile istnieje)
2) może są domiary podane od poboczników
3) z domiarów do sczegółów(opis topograficzny)
4) na opisie są podane miary i kąty od punktu do punktu osnowy - może inne punkty odnajdziemy i na bazie ich wyznaczymy
zresztą współrzędne są w opisie - obecnie tyczenie i pomiar osnowy szczegółowej metodą gps w zupełności wystarcza jeżeli chodzi o dokładność (0.05m dla punktów starej II klasy i 0.10m dla starej III klasy dla nowo zakładanych 0.07 cm a wys do 0.05m)
pytanie 3)
warto zobaczyć rysunek i przypomnieć sobie podstawy ze studiów

jestem otwarty na inne sugestie