Cytat: tas1or w Piątek 04 Maj 2012, 23:53:57
Wiem, że przy wydruku informacji o działkach można zaznaczyć same budynki ale podam przykład:
załóżmy że działka ma 30 ha i jest na niej 100 budynków w różnych miejscach, natomiast ja mam wydać materiały tylko do części działki i dajmy na to 10 budynków.
Jeśli dam informacje o działce i również o budynkach to wydrukują mi się wszystkie budynki co jest mi niepotrzebne.
Tak przy okazji dlaczego nie możesz wydać trochę więcej? jeśli wydajesz kawałek bazy (np te 10 budynków i fragment działki) to czemu nie możesz wydać większego fragmentu (tzn całej działki i 100 budynków).
To są jakieś większe koszty? wydawanie w pdf jest takie same. a nawet powiem więcej jeśli krócej dane przygotowujesz to więcej ich wydasz i zrobisz to szybciej.
W czym zubożeje zasób jeśli geodeta dostanie nie 30 m wokół planowanej inwestycji ale 50, 100 albo i 300 m wokół obszaru zainteresowania?
Wiem że nie jest tendencja panująca tylko w Twoim ośrodku, ale jest to standard generalny. Ja się tylko grzecznie pytam dlaczego?
Opłata? i tak jest tylko od tego co się aktualizuje a nie za to co się dostaje od ośrodka. Mogę zamówić trzykrotnie większą mapę porównania niż jest mi potrzebna, potem jej nie wykorzystam, a zapłacę "normalnie", więc nie.
Tajność? można wziąć mapę do celów opiniodawczych i zapłacić mniej za arkusz A2 niż za aktualizację A4, więc również to nie to.
a więc dlaczego?
Wykorzystam i tak tylko tyle ile będzie potrzeba, nic więcej niż mi płacą, ani jednego nadwyżkowego budynku, nawet jak dostanę cały obręb to i tak przekażę aktualizację tylko tych 10 budynków.
Jutro te dane są nieaktualne więc nie mogę ich wykorzystać, po za tym wydane są tylko do celów jednej roboty, stąd ich wykorzystanie różne od tego co jest w zgłoszeniu jest nie legalne. Natomiast badanie czy dane zostały wykorzystane inaczej niż w zgłoszeniu to już sprawa innych służb niż podgik.
TO JEST DOPIERO OFFTOP!!

powinienem sobie wlepić bana!