szczerze mówiąc - pisząc to nie bardzo widzę związek z pytaniem, ja bym opowiedział w ten sposób:
art 22 prawo budowlane
Do podstawowych obowiązków kierownika budowy należy:
3.) zapewnienie geodezyjnego wytyczenia obiekt (...)
art. 43
1.Obiekty budowlane wymagające pozwolenia na budowę oraz obiekty o których mowa w art. 29 ust 1 pkt 20( tj. przyłączy elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych), podlegają geodezyjnemu wyznaczeniu w terenie a po ich wybudowaniu - geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej, obejmującej położenie ich na gruncie
2. Właściwy organ może nałożyć obowiązek stosowania przepisu 1. również w stosunku do obiektów budowlanych wymagających zgłoszenia
3. Obiekty lub elementy obiektów budowlanych ulegające zakryciu, wymagające inwentaryzacji, o której mowa w ust.1 podlegają inwentaryzacji przed ich zakryciem.
par. 55 standardy
1. Pomiary mające na celu geodezyjne wyznaczenie w terenie obiektów budowlanych w terenie oraz geodezyjną obsługę budowy i montażu obiektów bud. wykonuje się na podstawie wyników geodezyjnego opracowania
1.)projektu zagospodarowania działki lub terenu o którym mowa w art. 34 ust. 3 pkt 1 - Prawo budowlane
2.)plany sytuacyjnego, o którym mowa w art. 29a ust.1 - Prawo budowlane
2. Przy geodezyjnym opracowaniu projektu zagospodarowania działki lub terenu wykorzystuję się, o ile jest to niezbędne, inne dokumenty wchodzące w skład dokumentacji budowy ( ja np miałem szkic rozmieszczenia instalacji CNG do tankowania autobusów MPK- inaczej bym się nie połapał o co chodzi)