Cytat: wallyto w Środa 30 Kwiecień 2014, 14:30:35
Przychylałbym się do odpowiedzi C
pyt.920. Dane osobowe mogą być zawarte :
a w gleboznawczej klasyfikacji gruntów
b w geodezyjnej sieci uzbrojenia terenu
c systemie informacji o terenie
d powszechnej taksacji nieruchomości
zgodnie z rozp. MRRiB z 12 lipca 2001 r w sprawie szczegółowych zasad i trybu zalożenia i prowadzenie krajowego systemu informacji o terenie:
§ 1. 1. Krajowy system informacji o terenie, zwany dalej "systemem", zawiera dane obligatoryjne dotyczące:
1) państwowego systemu odniesień przestrzennych,
2) rejestru granic Rzeczypospolitej Polskiej oraz granic jednostek zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa,
3) osnów geodezyjnych,
4) ewidencji gruntów i budynków,
5) geodezyjnej ewidencji sieci uzbrojenia terenu,
6) obiektów topograficznych.
A zatem w skład systemu informacji o terenie wchodzą m.in. informacje o GESUT...
zatem odp C zawiera w sobie odp B.
Dane osobowe zawarte są także w EGiB itp. (PGiK art. 20 mówi, że w EGiB oprócz informacji dotyczących gruntów, budynków i lokali wykazuje się także właściciela, jego miejsce zamieszkania itd - także są to dane osobowe).
No właśnie o tym pisałam wyżej, że ja uważam, że owszem w SIT są dane z EGiB i GESUT, ale tylko o położeniu i charakterystyce obiektu, a nie ma danych osobowych. Takie jest moje zdanie i nie chcę nikogo wprowadzać w błąd

. W sumie szukałam co konkretnie znajduje się w SIT i tego nie znalazłam (chodzi mi o praktykę), ale z tego co pamiętam ze studiów to właśnie dane o położeniu i charakterystyka obiektów, a nie pamiętam żeby tam były dane osobowe
sYsTEM połączył wiadomości: 30 Kwiecień 2014, 19:48wallyto ja sugerowałam się tylko i wyłącznie PGiK Art.2:
12) gleboznawczej klasyfikacji gruntów – rozumie się przez to podział gleb na klasy bonitacyjne ze względu na ich jakość produkcyjną, ustaloną na pod-stawie cech genetycznych gleb;
13) powszechnej taksacji nieruchomości – rozumie się przez to wycenę nieruchomości, realizowaną według odrębnych przepisów;
14) geodezyjnej ewidencji sieci uzbrojenia terenu – rozumie się przez to uporządkowany zbiór danych przestrzennych i opisowych sieci uzbrojenia terenu, a także informacje o podmiotach władających siecią;
15) systemie informacji o terenie – rozumie się przez to bazę danych przestrzennych dotyczących określonego obszaru oraz procedury i techniki służące systematycznemu zbieraniu, aktualizowaniu i udostępnianiu danych;
Fajnie by było przejrzeć te testy ze strony GUGiK, do których są klucze i może tam znajdziemy odpowiedź
sYsTEM połączył wiadomości: 30 Kwiecień 2014, 19:55Cytat: fabian w Środa 30 Kwiecień 2014, 16:42:24
AKKA po czym wnosisz, że w pytaniu 119 jest błąd?
Art. 24 ust.1 pkt 2 ustawy o ochronie danych osobowych, mówi, że poprawna odpowiedź to a)
sYsTEM połączył wiadomości: 30 Kwiecień 2014, 18:00
To samo pytanie - nr 206 i 314 - ma dwie różne odpowiedzi. Ja obstawiam a)
Ustawa o ochronie danych osobowych:
Art. 24.
1. W przypadku zbierania danych osobowych od osoby, której one dotyczą, administrator
danych jest obowiązany poinformować tę osobę o:
1) adresie swojej siedziby i pełnej nazwie, a w przypadku gdy administratorem
danych jest osoba fizyczna – o miejscu swojego zamieszkania oraz imieniu i
nazwisku,
2) celu zbierania danych, a w szczególności o znanych mu w czasie udzielania
informacji lub przewidywanych odbiorcach lub kategoriach odbiorców danych,
3) prawie dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania,
4) dobrowolności albo obowiązku podania danych, a jeżeli taki obowiązek istnieje,
o jego podstawie prawnej.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się, jeżeli:
1) przepis innej ustawy zezwala na przetwarzanie danych bez ujawniania faktycznego
celu ich zbierania,2) osoba, której dane dotyczą, posiada informacje, o których mowa w ust. 1.
Nas raczej dotyczy ust.2. Bo faktycznie w praktyce nikt w EGiB nie informuje Cię o celu zbierania danych. A tak dla porównania np.jak podajesz jakieś dane na stronie internetowej jakiejś firmy, to na dole małą czcionką jest podane jaki jest cel zbierania danych - a w EGiB czegoś takiego nie widziałam.