Cytat: support w Środa 29 Sierpień 2012, 13:40:26
Dzięki zastosowaniu serwera FireBird oraz bazy danych SQL możliwy jest eksport do formatu GML, wydaje mi się że w ten sposób będą robione kolejne programy (Baza danych).
GML (mimo swojej dumnej nazwy) to jakaś (kolejna) forma pliku tekstowego, eksport do tego formatu jest możliwy z czegokolwiek i nie ma on związku z wykorzystaniem Firebirda. Serwer Firebird jest przez nas używany ponieważ jest on prosty w wykorzystaniu, stabilniejszy i pewniejszy niż bazy typu dbf, no i darmowy.
Cytat: support w Piątek 12 Październik 2012, 21:21:47
Tak bardzo się jarałem tym GML'em i mam kilka pytań do Pana Artura:
Dlaczego ten xml jest płaski co mam na myśli tak wygląda eksport z banku osnów:
Eksport do tego czy innego formatu nie jest formą wydruku, czy raportu przewidzianego do czytania, czy oglądania przez użytkownika. Czytelność tego typu danych nie jest niczyim priorytetem, także naszym. Eksporty danych zazwyczaj służą do tego, żeby można je było dać jakiemuś innemu programowi do importu lub w celach zrobienia jakiejś analizy, a takiemu programowi wcięcia, czy inne formatowania nie są do niczego potrzebne, a wręcz przeszkadzają i wydłużają proces importu (plik przez takie formatowanie staje się jeszcze dłuższy, a xml-e i tak nie należą do zbyt zwięzłych formatów). Jeżeli ktoś bardzo jednak chce sobie obejrzeć plik gml od środka, nie powinien mieć problemu ze znalezieniem programu, który mu go ładnie zaprezentuje.