+ .:: Ewmapa ::. » Forum » .:: Ewmapa ::. » Problemy z Ewmapą (Moderator: Juliusz)
|- Eksport modyfikujący

.:: Partnerzy ::.

Autor: Chan Wątek: Eksport modyfikujący  (Przeczytany 890 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ChanTopic starter

    Offline
  • *
  • Dołączył: Sie 2012
  • Wiadomości: 82
  • Operaty 1
  • Płeć: Mężczyzna
  • System:
  • Windows 8/Server 2012 Windows 8/Server 2012
  • Przeglądarka:
  • MS Internet Explorer 10.0 MS Internet Explorer 10.0
Eksport modyfikujący
« dnia: 27 Marzec 2013, 22:25 »
Napotykam taki oto problem: dostaję z Ośrodka dwa pliki: jeden z warstwami zawierającymi dane z pomiaru, drugi plik z warstwami zawierającymi dane z wektoryzacji. Importuje każdy z tych plików do odrębnego katalogu i zaczynam pracę ( warstwy z pomiaru są w drzewku nad warstwami z wektoryzacji), obiekty z wektoryzacji usuwam kartując w ich miejsce elementy z pomiaru (w katalogu z tymi warstwami). Następnie oba katalogi eksportuje jako pliki modyfikujące i oto co otrzymuje po kontrolnym zaimportowaniu na warstwy tych plików: wszystkie nowe obiekty skartowane lub zmienione przeze mnie są widoczne nie ma widać za to tego co usunąłem z bazy choć jak się domyślam powinno być to zaznaczone lub podkreślone jako usunięte. Dzięki jak ktoś znajdzie czas:D

support

    Offline
  • ☆ Pŕöúđ Mémbéŕ ☆
  • *
  • Dołączył: Sty 2010
  • Wiadomości: 2578
  • Miejsce pobytu: Warszawa
  • Operaty 221
  • Płeć: Mężczyzna
  • Mariusz Gawron
    • Status GG
  • System:
  • Windows 8/Server 2012 Windows 8/Server 2012
  • Przeglądarka:
  • Firefox 19.0 Firefox 19.0
    • .:: Ewmapa ::.
  • Ewmapa: 11.10 FB
Odp: Eksport modyfikujący
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Marzec 2013, 22:44 »
Zapewne dlatego że ODGiK nie wydał danych w prawidłowy sposób do modyfikacji  ;)
"Bądź Narodowi pożytecznym" - Stanisław Staszic, Patron techników polskich

Lupus

    Offline
  • *
  • Dołączył: Paź 2011
  • Wiadomości: 840
  • Miejsce pobytu: Białystok
  • Operaty 74
  • Płeć: Mężczyzna
  • Dariusz Wilczewski
  • System:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Przeglądarka:
  • MS Internet Explorer 9.0 MS Internet Explorer 9.0
    • limbus3d.pl
  • Ewmapa: 5-10
Odp: Eksport modyfikujący
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Marzec 2013, 09:19 »
nie ma widać za to tego co usunąłem z bazy

Może nie zrozumiałem Twojego przesłania ale to chyba dobrze, co usunięte to znika...
__________
Pozdrawiam
Lupus

Zasada ogólna: Wędka! Nie ryba!

Wszystko da się zrobić, tylko czy jest to uzasadnione ekonomicznie?

ChanTopic starter

    Offline
  • *
  • Dołączył: Sie 2012
  • Wiadomości: 82
  • Operaty 1
  • Płeć: Mężczyzna
  • System:
  • Windows 8/Server 2012 Windows 8/Server 2012
  • Przeglądarka:
  • MS Internet Explorer 10.0 MS Internet Explorer 10.0
Odp: Eksport modyfikujący
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Marzec 2013, 17:28 »
Może nie zrozumiałem Twojego przesłania ale to chyba dobrze, co usunięte to znika...

jak się domyślam, chociaż użytkownikiem Ewmapy jestem raczkującym, elementy takie jak usunięte ściany budynków z wektoryzacji powinny być w jakiś sposób zaznaczone w pliku modyfikującym, w naszym ośrodku jest to chyba różowa linia przerywana, ja po zaimportowaniu pliku modyfikującego nie widzę niczego co wcześniej usunąłem a przecież ślad w tym pliku po tym być powinien

Słowo do supporta: czy to jedyne możliwe wyjaśnienie? myślałem że może coś pomijam albo nie odczytuje w prawidłowy sposób. Jeśli tak to dzięki

support

    Offline
  • ☆ Pŕöúđ Mémbéŕ ☆
  • *
  • Dołączył: Sty 2010
  • Wiadomości: 2578
  • Miejsce pobytu: Warszawa
  • Operaty 221
  • Płeć: Mężczyzna
  • Mariusz Gawron
    • Status GG
  • System:
  • Windows 8/Server 2012 Windows 8/Server 2012
  • Przeglądarka:
  • Firefox 19.0 Firefox 19.0
    • .:: Ewmapa ::.
  • Ewmapa: 11.10 FB
Odp: Eksport modyfikujący
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Marzec 2013, 17:44 »
Ja tak nie do końca rozumiem.
Dostajesz import - pracujesz na nich usuwasz dane rysujesz nowe i robisz eksport dla ODGiK, to tylko w historii będzie że ten budynek był z wektoryzacji a potem go zamierzyłeś lub usunąłeś i nie ma elementu na podwarstwie.
Nie wiem o jakim śladzie innym możemy mówić  :russian_ru:
"Bądź Narodowi pożytecznym" - Stanisław Staszic, Patron techników polskich

ChanTopic starter

    Offline
  • *
  • Dołączył: Sie 2012
  • Wiadomości: 82
  • Operaty 1
  • Płeć: Mężczyzna
  • System:
  • Windows 8/Server 2012 Windows 8/Server 2012
  • Przeglądarka:
  • MS Internet Explorer 10.0 MS Internet Explorer 10.0
Odp: Eksport modyfikujący
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Marzec 2013, 18:06 »
opowiem co zarzuca mi ośrodek otóż: w pliku modyfikującym powinno być widać: nowe skartowane elementy których na warstwach nie było, elementy zmodyfikowane np. przesunięte opisy studzienek, przesunięte rzędne itd. oraz elementy, które w bazie były a ja je usunąłem ( zaznaczane u nas w ośrodku linią przerywaną). Wszystko to co pozostało bez zmian na warstwach, przy imporcie modyfikującym, powinno być niewidoczne gdyż ośrodek interesuje tylko to co ja zadziałałem z warstwami które mi dali ot tyle, opisałem jak umiałem najlepiej

alcapon

    Offline
  • *
  • Dołączył: Sty 2010
  • Wiadomości: 1331
  • Operaty 138
  • Płeć: Mężczyzna
    • Status GG
  • System:
  • Windows 8/Server 2012 Windows 8/Server 2012
  • Przeglądarka:
  • Opera 12.14 Opera 12.14
  • Ewmapa: Zawsze najnowsza wersja :)
Odp: Eksport modyfikujący
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Marzec 2013, 18:24 »
Czy dane które otrzymałeś z powiatu zaimportowałeś do  CZYSTEJ BAZY jako "do modyfikacji"????
Jeśli nie to nie mamy o czym rozmawiać bo i tak nic z tego nie będzie.

To co napisałeś że powinno być w pliku modyfikującym jest prawdą (nowe elementy, elementy zmienione i elementy wykasowane). Otwórz sobie plik w notatniku i zobacz co tam jest albo zapodaj twój plik modyfikujący jako załącznik to może coś wymyślimy.


support

    Offline
  • ☆ Pŕöúđ Mémbéŕ ☆
  • *
  • Dołączył: Sty 2010
  • Wiadomości: 2578
  • Miejsce pobytu: Warszawa
  • Operaty 221
  • Płeć: Mężczyzna
  • Mariusz Gawron
    • Status GG
  • System:
  • Symbian OS 9.4 / Nokia C5-03 Symbian OS 9.4 / Nokia C5-03
  • Przeglądarka:
  • Safari Safari
    • .:: Ewmapa ::.
  • Ewmapa: 11.10 FB
Odp: Eksport modyfikujący
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Marzec 2013, 18:29 »
A co to za bezprawie, ja w nagrode w tym ODGiK bym oddawał pikiety xyh i szkic. To nie Twoim obowiązkiem jest pilnować baz, a jeżeli ośrodek nie potrafi wypracować procedór to nie Twoja wina - od czego mapa wywiadu?!
"Bądź Narodowi pożytecznym" - Stanisław Staszic, Patron techników polskich

ChanTopic starter

    Offline
  • *
  • Dołączył: Sie 2012
  • Wiadomości: 82
  • Operaty 1
  • Płeć: Mężczyzna
  • System:
  • Windows 8/Server 2012 Windows 8/Server 2012
  • Przeglądarka:
  • MS Internet Explorer 10.0 MS Internet Explorer 10.0
Odp: Eksport modyfikujący
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Marzec 2013, 18:47 »
Czy dane które otrzymałeś z powiatu zaimportowałeś do  CZYSTEJ BAZY jako "do modyfikacji"????
Jeśli nie to nie mamy o czym rozmawiać bo i tak nic z tego nie będzie.

tak, jak najbardziej, założyłem nową bazę skopiowałem warstwy wzorcowe i zaimportowałem (jako do modyfikacji) do tej bazy dwa pliki z warstwami , jeden do katalogu z pomiarem drugi do katalogu z wektoryzacją dalej wiadomo, tzn rozumiem, że jeśli import nie byłby importem do modyfikacji tylko np. podstawowy to nie ma co mówić o eksporcie zmodyfikowanym? (problematyczny plik dorzucę jutro gdyż nie mam do niego aktualnie dostępu)

A co to za bezprawie, ja w nagrode w tym ODGiK bym oddawał pikiety xyh i szkic. To nie Twoim obowiązkiem jest pilnować baz, a jeżeli ośrodek nie potrafi wypracować procedór to nie Twoja wina - od czego mapa wywiadu?!

pikiety + xyh skutkują 2 razy większą opłatą ośrodka niż plik modyfikujący więc jak to ktoś pisał na tym forum: da się zrobić ale nie jest to uzasadnione ekonomicznie :)

alcapon

    Offline
  • *
  • Dołączył: Sty 2010
  • Wiadomości: 1331
  • Operaty 138
  • Płeć: Mężczyzna
    • Status GG
  • System:
  • Windows 8/Server 2012 Windows 8/Server 2012
  • Przeglądarka:
  • Opera 12.14 Opera 12.14
  • Ewmapa: Zawsze najnowsza wersja :)
Odp: Eksport modyfikujący
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Marzec 2013, 19:16 »
Następnie oba katalogi eksportuje jako pliki modyfikujące i oto co otrzymuje po kontrolnym zaimportowaniu na warstwy tych plików: wszystkie nowe obiekty skartowane lub zmienione przeze mnie są widoczne nie ma widać za to tego co usunąłem z bazy choć jak się domyślam powinno być to zaznaczone lub podkreślone jako usunięte. Dzięki jak ktoś znajdzie czas:D
Jeśli dane masz w 2 katalogach to najlepiej zrobić 2 pliki modyfikujące.
Zaznaczasz TYLKO katalog z warstwami z pomiaru i robisz eksport modyfikujący, potem zaznaczasz TYLKO katalog z danymi z rastra i robisz eksport modyfikujący.

Dlaczego 2 pliki?
Nie wiem jakie masz nazwy warstw w tych dwóch katalogach, ale dziwi mnie po co dali ci 2 pliki (osobny z danymi z pomiaru, osobny z danymi z rastra). W normalnej sytuacji dostajesz jeden plik który zawiera wszystkie dane - te z rastra i te z pomiaru.
U nas jest tak, że mamy np. warstwę EBU która zawiera dane z pomiaru i warstwę EBU_R która zawiera dane z rastra.
Wszystko jest w jednym katalogu.

Jednak skoro dali ci 2 pliki to może oni mają np. warstwę EBU która zawiera dane z pomiaru i jest w jednym katalogu oraz drugą warstwę EBU która zawiera dane rastra i jest w drugim katalogu. Wtedy normalne że w jednym katalogu nie mogą istnieć dwie takie same warstwy.

Dlatego w takiej sytuacji musisz zrobić 2 pliki modyfikujące.

Odnośnie znikania elementów które wykasowałeś.
Jeśli ty wykasujesz jakiś element i zrobisz plik modyfikujący to oczywiście w takim pliku jest informacja co należy wykasować z bazy prowadzonej przez podgik podczas importu modyfikującego.
Kasowanie polega na tym, że dany element ZNIKA z mapy.
Podkreślenie elementu wykasowanego o którym mówisz występuje w sytuacji gdy powiat podczas importu zaznaczy opcję IMPORT W CELU PRZEGLĄDNIĘCIA MODYFIKACJI.
Wtedy elementy liniowe które mają zostać wykasowane zaznaczane są linią przerywaną a elementy tekstowe które mają zostać wykasowane są podkreślane.
Goście nie mogą zobaczyć obrazków , proszę zarejestruj się lub zaloguj


Jednak korzystanie z tej opcji na głównej bazie prowadzonej w podgik mija się z celem.
Dlatego, że gdy podczas importu zaznaczysz "import w celu..." to potem nie można tego cofnąć  :idiot2:
Normalnie ta funkcja powinna dawać "podgląd" tego co zmienił geodeta jednak bez wprowadzania tego do bazy.
Działa ona jednak nienormalnie i do bazy wprowadza elementy podkreślone i przerywane.
Potem mam w bazie totaBajzel.

ChanTopic starter

    Offline
  • *
  • Dołączył: Sie 2012
  • Wiadomości: 82
  • Operaty 1
  • Płeć: Mężczyzna
  • System:
  • Windows 8/Server 2012 Windows 8/Server 2012
  • Przeglądarka:
  • MS Internet Explorer 10.0 MS Internet Explorer 10.0
Odp: Eksport modyfikujący
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Marzec 2013, 20:18 »
po tym obszernym wyjaśnieniu chyba się przejaśniło bo ja nie importowałem pliku modyfikującego z opcją przeglądnięcia modyfikacji nawiasem mówiąc nawet takiej opcji nie zauważyłem, nie wiem czemu Odgik prowadzi to w dwóch bazach ale tak też im oddaje w dwóch plikach, Ośrodek ma osobną bazę kontrolną właśnie w celu sprawdzenia modyfikacji zanim zaimportują do bazy właściwej.

Pozdrawiam

 

* Uprawnienia

  • Nie możesz wysyłać nowych wątków.
  • Nie możesz wysyłać odpowiedzi.
  • Nie możesz wysyłać załączników.
  • Nie możesz edytować swoich wiadomości.



Podobne Tematy

  Temat / Zaczęty przez Odpowiedzi Ostatnia wiadomość
5 Odpowiedzi
1820 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 11 Czerwiec 2010, 12:05
wysłana przez support
0 Odpowiedzi
976 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 25 Listopad 2010, 14:53
wysłana przez alcapon
20 Odpowiedzi
3639 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 19 Listopad 2011, 11:17
wysłana przez Nyzczsel
3 Odpowiedzi
716 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 20 Czerwiec 2012, 11:19
wysłana przez support
9 Odpowiedzi
929 Wyświetleń
Ostatnia wiadomość 1 Luty 2013, 18:56
wysłana przez macher6

O Nas

Rejestracja Userbar Statut Regulamin Zareklamuj nas

Pomoc

Tutoriale Ewmapa Ewopis Linkowanie obrazków Upload załączników

Uprawnienia

Daty egzaminów 2014 Pytania testowe Pytania opisowe Egzaminy

Premium

Dostęp do testów Dostęp do norm Donator
Polska Pomoc Simple  Machines Forum, SMF